اینکه بتوانیم دانش آموزان را به یادگیری علاقه مند کنیم یک چالش برای معلم ها و والدین است. اکثر معلمان درسهایی که هر ساله به دانش آموزان تدریس میکنند را تکرار میکنند و اهمیتی به میزان علاقه دانش آموزان به یادگیری نمیدهند. لازم به ذکر است که قویترین برنامه تحصیلی نیز نیاز به ایجاد تنوع برای لذت بخش بودند، دارد. به همین ترتیب دانش آموزان باید از استراتژی های یادگیری آگاه باشند که هم برای آن ها موثر باشد و هم سرگرم کننده باشد. روش های علاقه مند کردن کودکان به درس متنوع است و حتی والدین میتوانند با ساده ترین روش ها کودکان را به یادگیری علاقهمند کنند.
روش های علاقه مند کردن کودکان به درس
همان طور که می دانید اگر کودکان به درس و مطالعه عادت کنند، وقت کمتری برای بازیگوشی دارند. کودکان و دانش آموزان همچون بزرگسالان خود را موظف به انجام مسئولیتهای خود میبینند، این امر به آنها حس بزرگ بودن میبخشد. درس خواندن به کودک احساس مسئولیت پذیری میدهد و در پی آن کودک با عزت نفس و اعتماد به نفس بیشتری رو به رو میشود. لذا خوب است با بهترین روش های علاقه مند کردن کودکان به درس خواندن آشنا شوید:
دریافتن علت یادگیری
مهمترین عمل این است که آن چه را که میخواهید کودکتان یاد بگیرد را برایش جذاب کنید. در وهله ی اول کودک باید بداند برای چه هدفی این درس را آموزش میبیند. این عمل کودک را مشتاق میکند تا ببیند در چه مورد آموزش میبیند.
مطالب کلاس را تکرار نکنید
بررسی مطالب درسی مناسب و ضروری است ولی سعی نکنید آن را به صورت کلامی تکرار نکنید زیرا این امر میتواند باعث جذابیت کمتری برای دانش آموزان شود. دفعه بعد که میخواهید مطالب درسی را مرور کنید، یک بازی ترتیب دهید که در طی آن به روشی متفاوت از اولین باری که به کودک آموزش دادهاید، ارائه دهید. یک دفتر برای نوت برداری آماده کنید و نکاتی که برای کودکتان جالب بود و قسمتی را که متوجه نشده است را یادداشت کنید.
بازی های کلاس درس ایجاد کنید
چه ۵ ساله باشید چه ۲۵ ساله، بازی کردن میتواند سرگرم کننده باشد. بازی همچنین راهی جالب برای جلب توجه کودک به درس ها میباشد. یادگیری املای کلمات یا یادگیری ریاضی را با بازی و سرگرمی به کودکان آموزش دهید.
به دانش آموز حق انتخاب بدهید
یکی از استراتژیهایی که می توانید انجام دهید این است که به کودکتان حق انتخاب دهید. انتخاب کردن میتواند یک محرک قدرتمند باشد چراکه به تقویت علاقه و استقلال دانش آموزان کمک میکند. برای شروع یادگیری یک تخته تهیه کنید و تمامی گزینههایی که کودک میتواند انتخاب کند را یادداشت کنید. از او بخواهید هر یک از گزینه های مورد نظر را برگزیند.
استفاده از تکنولوژی
تکنولوژی شیوهای عالی برای جذاب نگه داشتن درس های کودک است. کودکان علاقه ی زیادی به تکنولوژی دارند بنابراین سعی کنید در استراتژی تدریسی خود آن را اضافه نمایید. اگر استفاده از تکنولوژی را در دستور کار قرار دهید، میزان افزایش یادگیری در کودک را به خوبی میبینید.
خیلی جدی تدریس نکنید
درس دادن به این معنی نیست که شما باید همیشه هنگام تدریس جدی باشید. کمی مهربانتر و خوشرو تر باشید تا کودکان به یادگیری علاقه مند شوند. سعی کنید با تفریح و سرگرمی کودکان را به یادگیری تشویق کنید.
مذاکره کنید
در کلاسهای سنتی، معلم در جلوی اتاق میایستد و سخنرانی میکند و دانش آموزان هنگام گوش دادن به معلم، نت برداری میکنند. متاسفانه این روش موثرترین روش برای جلب علاقه دانشجویان نیست. تعامل و صحبت کردن در مورد درس جذابیت ساعت درسی را بالا میبرد و کودک از یادگیری خسته و کسل نمیشود. زمانی که کودک را درگیر میکنید و دروس خود را تعاملی میکنید، کلاستان جالب تر میشود.
حتما بخوانید: چگونه فرزند باهوش داشته باشیم؟
ربط دادن درس به زندگی کودک از روش های علاقه مند کردن کودکان به درس
سعی کنید ارتباطی را در دنیای واقعی با آنچه کودک میآموزد، ایجاد کنید. این مسئله به آن ها درک بهتری در مورد اینکه چرا باید آن را یاد بگیرند، میدهند. اگر کودک از شما میپرسد چرا باید این درس را یاد بگیرد؟ به او توضیح میدهید که شما در حال یادگیری پول هستید چراکه برای خریدن خوراکی و پرداخت صورتحساب باید پولها را بشناسید. بنابراین کودک علاقه بیشتری به یادگیری پیدا میکند.
درس خواندن را تنها به خانه و مدرسه محدود نکنید
برنامههای درسی را متنوع تر به کودک آموزش دهید. هنگام برنامه ریزی درسی سعی کنید با یک معلم دیگر همکاری کنید و دانش آموزان را به یک سفر گروهی ببرید. دانش آموزان شما هنگام ارائه مطالب به طرق مختلف خلاقانه یاد میگیرند که جالب باشد.
مدرسه رفتن
اکثر کودکان قبل از رفتن به مدرسه، علاقه ی بسیاری از خود نشان میدهند ولی با شروع مدارس کم کم از رفتن به مدرسه سر باز میزنند. مهم ترین سوالی که ذهن پدر و مادرها را درگیر میکند این است که چه کار کنند تا فرزندانشان به رفتن مدرسه علاقه داشته باشند.
چگونه کودکان را به مدرسه علاقه مند کنیم؟
با معلم او در مورد کارهای گروهی و انجام روشهایی برای رفع کسلی دانش آموزان صحبت کنید. در جلسات اولیا و مربیان شرکت کنید تا فرزندتان از اهمیت مدرسه و درسها آگاهی یابد. همچنین میتوانید برای انجام امورات مدرسه همراه فرزنتان داوطلب شوید. با این روشها کودکان نسبت به رفتن مدرسه اهمیت بیشتری قائل میشوند.
روشهای رفع مشکل مدرسه نرفتن کودکان و علاقه مند کردن کودکان به درس
1. حرفهای خوشایند در مورد مدرسه بزنید.
2. اگر فرزندتان در مورد مدرسه رفتن بی علاقه است با معلم او مذاکره کنید.
3. روزهای جشن و اردو را در تقویم مشخص کنید.
4. برای پیدا کردن دوستان جدید با فرزندتان را تشویق نمایید.
5. روزهای تعطیل و بدون دانش آموز را به فرزندتان نشان دهید.
6. در مورد علت نرفتن فرزندتان به مدرسه با او صحبت کنید. علت را جویا شوید.
7. با مسئولین مدرسه صحبت کنید که در ابتدای سال تحصیلی به فرزندتان توجه ویژهای انجام دهند.
8. برای کارهای مثبت فززندتان در طول مدرسه جایزه تعیین کنید.
کوتاه کردن مدت خداحافظی
بزرگترین اشتباه پدر و مادرها این است که قبل از مدرسه خداحافظی طولانی با فرزندشان انجام میدهند. در صورتی که فرزندتان قبل از رفتن به مدرسه گریه کرد با توجه ویژه او را از رفتن منصرف نکنید.
سخن پایانی
کودکان خود را به رفتن به مدرسه تشویق کنید. دلیل محکمی برای رفتن او به مدرسه داشته باشید که به او انگیزه بدهید. به طور کلی سعی کنید با آموزش دادنهای مختلف فرزند خود را ارتقا دهید. اگر شما تجربهای دارید با بانوزون به اشتراک بگذارید.