چیزی به فرا رسیدن ماه محرم باقی نمانده است. در این روزها بسیاری از افراد را میبینیم که مشغول تزئین و آماده سازی هیئتهای عزاداری هستند. در این میان برخیها هم برای ادا کردن نذر خود، با استفاه از دستور و طرز تهیه قیمه نذری امام حسین و یا قرمه سبزی، آشپزی میکنند. یکی از غذاهایی که افراد مختلف برای نذری دادن در محرم درست میکنند، شله زرد است. به همین منظور ما قصد داریم در این مطلب شما را با طرز تهیه شله زرد نذری برای محرم آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
طرز تهیه شله زرد نذری برای امام حسین
شله زرد یکی از خوشمزهترین و خشو عطرترین دسرهاییست که نه تنها برای نذری دادن بلکه بر سر سفرههای غذای بسیاری از افراد دیده میشود. اما بسیاری از افراد هستند که پخت شله زرد را برای نذری دادن انتخاب میکنند. اگر میخواهید در ماه محرم، شله زردی خوشمزه درست کنید و نذری دهید، میتوانید با ادامه مطلب با ما همراه باشید تا با فوت و فن تهیه شله زرد نذری برای 50، 150 و 200 نفر آشنا شوید:
مواد لازم برای پخت شله زرد نذری برای محرم
همانطور که میدانید، بسته به تعداد افراد، میزان مواد لازم برای پخت شله زرد متفاوت خواهد بود:
مواد لازم برای شله زرد نذری محرم برای 20 نفر
- برنج ۱ پیمانه
- شکر ۲ پیمانه
- آب ۶ پیمانه
- کره ۵۰ گرم
- گلاب ۱.۲ پیمانه
- هل ۱.۴ قاشق چایخوری
- پودر ژلاتین ۱ قاشق غذاخوری
- زعفران نصف استکان
- خلال بادام ۱.۴ پیمانه
مواد لازم برای شله زرد نذری محرم برای 150 نفر
- برنج نیم دانه ایرانی 3.5 کیلوگرم
- شکر 7 کیلوگرم
- آب 75 پیمانه
- کره 350 گرم
- گلاب دو آتشه 2.5 پیمانه
- هل به میزان لازم
- پودر ژلاتین 13 قاشق غذاخوری
- زعفران 2 مثقال
- خلال بادام 1 کیلوگرم
طرز تهیه شله زرد نذری امام حسین
در ابتدا باید برنج را به میزان دو الی سه بار با آب سرد خوب بشویید و اجازه دهید به مدت 24 ساعت در آب خیس بخورد. بهتر است به این میزان برنج در آب خیس بخورد اما اگر زمان کافی ندارید، میبایست 6 ساعت را برای خیساندن برنج در آب در نظر بگیرید. اگر برنج شما نیمدانه است، 3 الی 4 ساعت برای خیساندن برنج در آب کافی خواهد بود.
هلها را آورده و آنها را درون لیوانی از گلاب ریخته و کنار بگذارید تا در آن خیس بخورد.
بعد از سپری شدن مدت زمان خیس شدن برنج در آب، باید دیگه و یا قابلمه مورد نظرتان را بیاورید و برنج را درون آن بریزید. حرارت را زیاد کنید تا برنج به جوش آید. لازم است که برنج آرام پخته و کاملا نرم شود تا حالت چسبندگی پیدا کند. برنجی که برای تهیه شله زرد نذری امام حسین آماده میپزید، باید کاملا لطیف و صاف شود. بهتر است برنج را هم نزنید و صبر کنید تا به آرامی پخته شود.
پس از کشیده شدن آب برنج، زعفران را در دو الی سه مرحله به برنج بیفزایید و این مخلوط را هم بزنید تا با یکدیگر ترکیب شوند. توجه کنید که برای رهایی از ترس ته گرفتن شله زرد نذری، آب به آن اضافه نکنید.
اکنون نوبت به اضافه کردن شکر به شله زرد میرسد. بعد از افزودن شکر، صبر کنید تا کمی شله زرد قل بزند، بعد هل و یا عرق هل و گلاب را در چند مرحله به ترکیب برنج با زغفران اضافه کنید. سپس باید پودر ژلاتین را به شله زرد بیفزایید و آنها را خوب با یکدیگر ترکیب نمایید. بهتر است از روش بن ماری برای حل کردن پودر ژلاتین در آب استفاده نمایید تا حین افزودن آن به دسر، به خوبی با مواد دیگر ترکیب شود. طی این فرایند، خلالهای بادام را در گلاب خیس کنید و 20 دقیقه پیش از اتمام تهیه شله زرد نذری محرم، آن را طی مراحل پخت به ترکیب بیفزایید.
دست آخر میبایست این مواد را به خوبی با یکدیگر ترکیب کنید و برای مدت 1 ساعت دم کنی روی دیگ یا قابلمه قرار دهید تا این مواد در حرارت ملایم بپزند. توجه داشته باشید که شما میتوانید ژلاتین را از مراحل پخت شله زرد نذری امام حسین حذف کنید چرا که از ژلاتین برای حفظ شکل قالبی این دسر استفاده میکنند.
شما میتوانید شله زرد را درون ظرفها و قالبهای مورد نظرتان ریخته و آنها را درون یخچال نگهدارید تا سفت شوند. سپس با خلال بادام، پسته و دارچین آنها را تزئین نمایید.
شله زرد نذری برای 200 نفر
به طور کلی برای پختن شله زرد نذری، یک روال و رویه وجود دارد. اما مواد اولیه به ازای هر نفر متغیر است. برای پخت شله زرد نذری برای 200 نفر به موارد زیر احتیاج دارید:
مواد لازم برای پخت شله زرد نذری برای 200 نفر
- برنج نیمدانه ایرانی: 8 کیلوگرم
- شکر: 16 کیلوگرم
- آب: 50 لیتر
- زعفران دمکرده: حدود 50 گرم (زعفران خالص پودر شده)
- گلاب: 4 لیتر
- روغن یا کره: 1 کیلوگرم
- خلال بادام: 1 کیلوگرم
- دارچین (برای تزئین): 300 گرم
- پودر هل: 200 گرم
- خلال پسته (برای تزئین): 500 گرم
نکات مهم برای شله زرد نذری برای 200 نفر
- شکر: بسته به ذائقه شما میتواند کمی بیشتر یا کمتر باشد.
- زعفران: برای بهتر شدن رنگ و عطر، زعفران را خوب آسیاب کرده و با یخ دم کنید.
- خلال بادام: بهتر است خلال بادام را از چند ساعت قبل در گلاب خیسانده تا نرم و خوشعطر شود.
- آب: مقدار آب ذکر شده شامل آب مورد نیاز برای پخت برنج و تهیه شله زرد است. اگر شله زرد خیلی غلیظ شد، میتوانید کمی آب جوش اضافه کنید.
- روغن یا کره: برای جلوگیری از چسبندگی و افزایش کیفیت شله زرد استفاده میشود.
فوت و فن تهیه شله زرد نذری
برای آنکه بتوانید شله زرد را به بهترین شکل ممکن درست کنید، بهتر است این اصول را بدانید:
- از اضافه کردن کره در برنج خودداری کنید چرا که احتمال ترک خوردن شله زرد را بالا میبرد.
- بهتر است برای خوشبوتر شدن شله زرد، از برنج معطر در پخت آن استفاده نمایید.
- زعفران در شله زرد آن را خوشطعمتر و خوش عطرتر میکند، پس به مقدار لازم حتی زعفران درون شله زرد بریزید.
- بعد از سرو دسر، آن را تکان ندهید تا شله زرد آب نیندازد.
- در طول مراحل پخت شله زرد، مرتب آن را هم بزنید تا ته نگیرد.
- برای ایجاد عطری مطلوبتر و رنگی بهتر، میتوانید چند تکه یج درون ظرف زعفران بریزید و آن را رقیق کنید.
سخن پایانی
ماه محرم زمان مناسبی برای ادا کردن نذر و پختن غذاهای نذری است. چنانچه از میان غذاهای مختلف، شله زرد را برای نذری دادن انتخاب کردهاید، از دستور پخت اصولی شله زرد نذری که در بالا عنوان نمودیم، استفاده کرده و یک شله زرد خوشمزه را درست نمایید.
دلم شله زرد خواست
نقطه حسین را با لیمو بزار
چرا به شله زرد ژلاتین اضافه میکنید