زگیل تناسلی یک عفونت شایع جنسی است که از طریق واژن، مقعد و به ندرت رابطه جنسی دهانی منتقل میشود. مراجعه به یک کلینیک بهداشت جنسی میتواند برای درمان آنها کمک کننده باشد. زگیلهای تناسلی بر اثر ویروسی پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد میشود. زگیل های تناسلی توسط یک لایه ضخیم و بیرونی پوشانده شده است و میتوانند بر سطح کیسه بیضه، مقعد، آلت تناسلی مرد یا روده، دهانه رحم، مهبل یا مقعد زن ظاهر شوند.
زگیل های تناسلی معمولا خوش خیم یا غیر سرطانی هستند ولی برخی از آنها میتوانند سرطانی شوند. از نظر ظاهری، زگیل های تناسلی غالباً ورمهایی به رنگ گوشتی یا خاکستری هستند. اگر خوشه در کنار هم دیده شوند، ظاهری شبیه گل کلم پیدا میکنند. برخی از آنها ممکن است خیلی کوچک باشند تا با چشم غیر مسلح دیده شوند.
ویروس HPV انواع کم خطر و پر خطر دارند، ویروسهای کم تر موجب سرطان دهانه رحم نمیشوند و به راحتی قابل درمان هستند. انواع پر خطر آن میتوانند زائدههایی غیر عادی بر سطح دهانه رحم ایجاد نمایند، اگر این زائدهها درمان نشوند، میتوانند منجر به سرطان شود. در ادامه با بانوزون همراه شوید.
انواع زگیل تناسلی
زمانی که پزشک معالج نوع ویروس HPV را تشخیص میدهد، بهتر میتواند مراحل درمانی را طی کند. برخی از انواع این ویروس بدون هیچ عملکرد خاصی از بین میروند ئر حالیکه برخر دیگر منجر به سرطان میشوند. با نظارت پزشک، میتوان از پیشرفت سلولهای سرطانی جلوگیری کرد. انواع ویروس های HPV عبارت اند از؛ نوع۶، نوع۱۱، نوع ۱۶ و نوع۱۸
ویروس HPV نوع ۶
حدود ۹۰ درصد از این ویروس نوع ۶ و ۱۱ هستند که جز انواع کم خطر شناخته شده میشوند. این نوع ویروس پس از چند هفته یا چند ماه بعد از رابطه پر خطر به وجود میآیند و به شکل گل کلم بر ناحیه تناسلی خود را نشان میدهد. با استفاده از واکسن HPV میتوان از این ویروس دوری کرد. برخی از داروها همچون Zyclara و Aldara موجب قویتر شدن سیستم ایمنی میشود و قدرت بدن برای مبارزه با این ویروس را افزایش میدهد. داروهای condylox و podofilox نیز داروهایی موضعی است که میتواند به از بین رفتن بافت زگیل کمک کند.
ویروس HPV نوع ۱۱
این ویروس نیز جز انواع کم خطر شناخته شده است که موجب بروز زگیل های تناسلی میشود. با کم کردن شرکای جنسی میتوان خطر ابتلا به این بیماری را کاهش داد. با مصرف داروهای موضعی میتوان بافت زگیل های ناشی از این ویروس را از بین برد.
ویروس HPV نوع ۱۶
این نوع ویروس پر خطر میباشد چراکه هیچ نشانه و علامتی از خود نشان نمیدهد. نیمی از سرطان های دهانه رحم در دنیا ناشی از ویروسHPV نوع ۱۶ است.
ویروس HPV نوع ۱۸
این نوع ویروس همچون نوع ۱۶ علائمی از خود نشان نمیدهد و منجر به سرطان دهانه رحم میشود. حدود ۷۰ درصد از سرطان های دهانه رحم در دنیا از ویروس های نوع ۱۶ و ۱۸ نشات میگیرد.

زگیل تناسلی و ویروس HPV
راه های انتقال زگیل تناسلی
همان طور که اشاره کردیم زگیل تناسلی میتواند از طریق تماس پوستی فرد با ناحیه تناسلی فرد بیمار انتقال یابد. به طور مثال رابطه دهانی، واژینال یا مقعدی از روش های انتقال زگیل تناسلی میباشد. حتی اگر با یک نفر رابطه جنسی دارید احتمال انتقال ویروس وجود دارد چراکه ممکن است همان یک نفر به این ویروس آلوده شده باشد.
چه روش هایی ویروس HPV را منتقل نمیکند؟
- آب خورد از لیوان مشترک
- پوشیدن لباس های یکدیگر
- استخر
- دست دادن و بغل کردن
- خوردن غذای یکدیگر
انتقال ویروس اچ پی وی از مادر به نوزاد بسیار کمیاب است ولی میتواند غیر ممکن نیست. زگیل ممکن است در لولههای تنفسی و حنجره ایجاد شود. بنا بر توصیه پزشکان، بهتر است مادرانی که دارای زگیل تناسلی هستند، نوزاد را به صورت طبیعی زایمان نکرده و عمل سزارین انجام دهند.
علائم ابتلا به ویروس HPV
همان طور که در بالا گفتیم زگیل های تناسلی از طریق فعالیت جنسی از جمله رابطه دهانی، واژن و مقعد منتقل میشود و حتی ممکن است تا چند ماه پس از رابطه شروع به ایجاد زگیل نکند. لازم به ذکر است که زگیل تناسلی همیشه برای چشم انسان قابل مشاهده نیستند. احتمال دارد بسیار کوچک، تیره رنگ و حتی رنگ پوست باشند. قسمت بالای آن ممکن است شبیه به گل کلم بوده و ممکن است نسبت به لمس حساس باشد. ممکن است زگیل تناسلی به صورت خوشهای یا فقط یک زگیل باشد.

زگیل تناسلی و ویروس HPV
زگیل های تناسلی در مردان در مناطق زیر ظاهر میشود:
- آلت تناسلی مرد
- پوست بیضه
- کشاله ران
- ران
- داخل یا اطراف مقعد
زگیل تناسلی در زنان در مناطق زیر ظاهر میشوند:
- داخل مهبل یا مقعد
- خارج از مهبل یا مقعد
- روی دهانه رحم
همچنین ممکن است این زگیل بر روی لب، دهان، زبان یا گلوی شخصی که تماس جنسی دهانی با شخصی که HPV داشته باشد ظاهر شود. در صورتی که تشخیص زگیل تناسلی با چشم برایتان میسر نیست، آن ها هنوز هم ممکن است علائمی مانند:
- ترشحات واژن
- خارش
- خون ریزی
- سوزش
زگیلهای تناسلی گاهی اوقات از طریق تماس پوستی نیز منتقل میشود. در حقیقت HPV آنقدر شایع است که اکثر افراد در مقطعی آن را دریافت میکنند. با این حال این ویروس همیشه به عوارضی مانند زگیل تناسلی منجر نمیشود. در حقیقت در بیشتر موارد ویروس به خودی خود از بین میرود، بدون اینکه باعث ایجاد مشکلات سلامتی شود.
عوامل خطر زگیل تناسلی
هر فرد فعال جنسی در معرض خطر ابتلا به HPV است، با این حال زگیل تناسلی برای افرادی بیشتر است:
- زیر سی سال سن دارند
- سیگار میکشند
- سیستم ایمنی ضعیفی دارند
- فرزندان مادری هستند که در هنگام زایمان ویروس داشتهاند

زگیل تناسلی و ویروس HPV
عوارض احتمالی دیگر HPV چیست؟
عفونت HPV عامل اصلی سرطان دهانه رحم است. همچنین میتواند منجر به تغییرات پیش سرطانی سلولهای گردن رحم شود که به آن دیسپلازی گفته میشود. انواع دیگر ممکن است موجب سرطان اندام تناسلی خارجی زنان و آلت شود.
تشخیص زگیل تناسلی
برای تشخیص این بیماری، پزشک شما در مورد سلامتی و تاریخ جنسی شما سوال میپرسد و همچنین از شما در مورد جزئیات رابطه از جمله استفاده از کاندوم و … نیز پرسیده خواهد شد. ضمنا معاینه پزشکی در هر منطقه از بدنتان که به آن شک دارید، صورت میگیرد.
معاینه زنان برای تشخیص زگیل تناسلی
از آن جایی که زگیل ممکن است در اعماق بدن یک زن اتفاق بیفتد، نیاز به معاینه لگنی وجود دارد. پزشک از یک محلول اسیدی ملایم استفاده میکند که زگیل ها بهتر دیده میشوند. همچنین ممکن است پزشک یک آزمایش پاپ اسمیر انجام دهد که شامل نمونه برداری از زگیل ها است. سپس این سلولها برای بررسی احتمال وجود HPV آزمایش میشوند. در آزمایشها اگر تغییرات پیش سرطانی نشان داده شود و پزشک شما این ناهنجاریها را تشخیص دهد، ممکن است شما نیاز به غربالگری مکرر برای نظارت بر هرگونه تغییر یا یک روش تخصص به اسم کولپوسکوپی داشته باشید. اگر شما یک زن هستید و ممکن است در معرض خطر ویروس HPV قرار گیرید، پزشکتان میتواند آزمایش DNA انجام دهد. آزمایش HPV برای آقایان هنوز در دسترس نیست.

زگیل تناسلی و ویروس HPV
روش های درمانی زگیل تناسلی (HPV)
در حالی که زگیل تناسلی قابل مشاهده باشد، اغلب با گذشت زمان از بین میروند، ولی ویروس HPV میتواند در سلول های پوست شما بماند. این بدان معنا است که در طول زندگی ممکن است چندین بار به این ویروس مبتلا شوید. بنابراین مدیریت علائم بیماری بسیار مهم است چراکه باید از انتقال ویروس به دیگران خودداری نمایید. همان طور که گفته شد زگیل حتی در صورت اینکه مشاهده نشوند هم به دیگران منتقل میشود.
ممکن است پزشک داروهایی موضعی برای درمان زگیل تناسلی تجویز کند که شامل؛ پودوفیلین، پودوفیلوکس وتری کلرو اسید میشود.
اگر زگیل های قابل مشاهده با گذشت زمان از بین نروند، احتمال دارد شما نیاز به جراحی جزئی برای از بین بردن آنها داشته باشید. پزشک شما همچنین میتواند زگیلهای تناسلی را با روش هایی از بین ببرد:
- سوزاندن زگیل های تناسلی با جریان الکتریکی
- جراحی کرایو یا زگیل انجماد
- درمان با لیزر
- برش و قطع زگیل
- تزریق اینترفرون دارو
اگر خانمی هستید که به زگیلهای تناسلی مبتلا شدهاید، ممکن است لازم باشد هر سه تا شش ماه بعد از درمان اولیه، آزمایش پاپ انجام دهید. این به پزشک شما اجازه میدهد تا هرگونه تغییر در دهانه رحم شما را کنترل کند. توجه داشته باشید که معاینه مداوم ضرورت دارد چراکه میتواند احتمال خطر سرطان را کاهش دهد.
سخن پایانی
زگیل تناسلی را میتوانیم یکی از بیماریهای خطرناک خاموشی باشد که در صورت عدم توجه به نکات بهداشتی، میتواند گریبانگیر افراد مختلف به ویژه خانمها شود. به همین دلیل چکآپهای ماهیانه و همچنین بهداشت را از یاد نبرید تا از شر این بیماری در امان بمانید.
پس درمان داره. من فکر میکردم درمانی برای وجود نداشته باشه. خیلی نگران بودم
@aliporahmad16 اگه میخاین درمان بشین با این مسیج سر بزنیم