کبد چرب به عنوان استاتوز کبدی شناخته میشود و این اتفاق زمانی میافتد که چربی در کبد تشکیل شده باشد. داشتن مقادیر کمی چربی در کبد شما طبیعی است، اما تجمع مقدار زیادی از چربی درون کبد میتواند برای سلامتی مضر باشد. کبد شما دومین عضو بزرگ بدن است. این عضو به فرآوری مواد مغذی از مواد غذایی و نوشیدنیها کمک میکند و مواد مضر خون شما را فیلتر مینماید. چربی زیاد در کبد شما میتواند باعث التهاب کبد شود، که میتواند به کبد شما آسیب برساند و جای زخم ایجاد کند. در موارد شدید، این زخم میتواند منجر به نارسایی کبد شود. در ادامه مطلب ما به بررسی علائم کبد چرب و مواردی که در این رابطه به شما کمک میکنند، خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
علائم کبد چرب
در بسیاری از موارد، کبد چرب علائم قابل توجهی را بروز نمیدهد. اما ممکن است احساس خستگی و یا احساس ناراحتی کرده یا درد در سمت راست بالای شکم داشته باشید. برخی از مبتلایان به بیماری کبد چرب عوارضی مانند زخم کبد را تجربه خواهند کرد. زخم کبد به عنوان فیبروز کبد شناخته میشود و اگر به فیبروز شدید کبدی مبتلا باشید، بیماری شما به سیروز کبد شیف پیدا میکند.

علائم کبد چرب
سیروز ممکن است علائمی مانند:
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- ضعف
- خستگی
- خون دماغ
- پوست خارش دار
- پوست زرد و چشم
- خوشههای شبیه به رگهای خونی زیر پوست شما
- درد شکم
- تورم شکم
- تورم پاها
- بزرگ شدن پستان در مردان
- گیجی
- دلایل ایجاد کبد چرب
کبد چرب هنگامی ایجاد میشود که بدن شما چربی زیادی تولید کند یا چربی را به اندازه کافی متابولیزه نکند. چربی اضافی در سلولهای کبدی تجمع یافته و باعث بیماری کبد چرب میشود. این تولید چربی میتواند ناشی از دلایل مختلفی باشد. به عنوان مثال، نوشیدن زیاد الکل میتواند باعث بیماری کبد چرب الکلی شود. این اولین مرحله از بیماری کبد مرتبط با الکل است. در افرادی که الکل زیادی نمینوشند، علت بیماری کبد چرب کمتر مشخص خواهد شد.
عوامل کبد چرب ممکن است یک یا چند از موارد زیر باشد:
- چاقی
- قند خون بالا
- مقاومت به انسولین
- مقادیر زیادی چربی به ویژه تری گلیسیرید در خون
علل کمتر شایع کبد چرب عبارتند از:
- بارداری
- کاهش سریع وزن
- برخی از انواع عفونتها، مانند هپاتیت C
- عوارض جانبی برخی از داروها مانند متوترکسات (Trexall)، تاموکسیفن (Nolvadex)، آمیودورون (Pacerone) و والپروئیک اسید (Depakote)
- قرار گرفتن در معرض سموم خاص
برخی از ژنها همچنین ممکن است خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش دهند.

تشخیص کبد چرب
تشخیص کبد چرب
برای تشخیص کبد چرب، پزشک تاریخچه پزشکی شما را مطالعه میکند، یک معاینه فیزیکی انجام میدهد و یک یا چند آزمایش را برای شما تجویز مینماید.
تاریخچه پزشکی
اگر پزشک شما مشکوک باشد که شما ممکن است کبد چرب داشته باشید ، احتمالاً درمورد شما سؤالاتی خواهد کرد:
سابقه پزشکی خانواده شما، از جمله سابقه بیماری کبد
مصرف الکل و سایر عادات سبک زندگی
هر شرایط پزشکی که ممکن است داشته باشید
هر دارویی که ممکن است مصرف کنید
تغییرات اخیر در سلامت شما
اگر دچار خستگی، کاهش اشتها یا سایر علائم غیر قابل توضیح بودهاید، به پزشک اطلاع دهید.
معاینه بدنی
برای بررسی التهاب کبد، ممکن است پزشک معالجه شما را لمس کرده یا بر روی شکم شما فشار وارد کند. اگر کبد شما بزرگ شده باشد، ممکن است پزشکان بتوانند آن را زیر دستان خود احساس کنند. با این حال، ممکن است بدون بزرگ شدن، کبد شما ملتهب شود و پزشک ممکن است نتواند آن را تشخیص دهد.

علائم کبد چرب
آزمایش خون
در بسیاری از موارد، بیماری کبد چرب پس از آزمایش خون نشان داده میشود چرا که در آن آنزیمهای کبدی به خوبی نمایان خواهند شد. به عنوان مثال، پزشک شما ممکن است آزمایش (ALT) و تست (AST) را برای بررسی آنزیمهای کبدی شما تجویز کند.
آنزیمهای کبدی بالا نشانه التهاب کبد است و بیماری کبد چرب یکی از دلایل اصلی التهاب کبد محسوب میشود. در صورت مثبت بودن آنزیمهای کبدی، پزشک معالج آزمایشهای اضافی را برای شناسایی علت التهاب انجام میدهد.
سخن پایانی
بیماری کبد چرب یکی از بیماریهایی است که عدم رسیدگی به آن میتواند دردسرهای بسیاری را برای افراد ایجاد کند. با تغییر در سبک زندگی، رژیم غذایی مناسب و ورزش کردن، میتوانید به راحتی خود را در برابر این بیماری بیمه نمایید.
منبع: