عدس پلو مانند قیمه امام حسینی یکی از غذاهای قدیمی، سنتی و خوش طعم ایرانی است که در مراسمهای مذهبی به عنوان غذای نذری پخته میشود. عطر و طعم عدس پلو ایرانی وابستگی زیادی به کیفیت مواد غذایی مورد استفاده در آن دارد. در این مطلب ما طرز تهیه عدس پلو نذری برای ۵۰ نفر را به شما آموزش خواهیم داد. با ما همراه باشید.
بهتر است برای پختن عدس پلو نذری از برنج ایرانی استفاده کنید که به دلیل عطر مطلوب قد بلند و مرغوبیت طعم ظاهر و مزه بینذیری میبخشد. گوشت چرخ کرده و زعفران از دیگر مواد اصلی برای پخت عدس پلو برای محرم به شمار میآیند. در انتخاب مواد غذایی لازم برای طرز تهیه عدس پلو نذری لازم است با دقت عمل کنید و کیفیت و مرغوبیت این نوع مواد را در نظر بگیرید. برنجی که برای این غذا انتخاب میکنید باید دارای ری مناسب، طعم خوب و عطر دلچسب باشد. بهتر است از گوشت تازه برای پخت این غذا بهره بگیرید و در پختن عدس به میزان تردی و نرمی توجه کنید. در ادامه این مقاله میزان دقیق مواد لازم جهت پختن عدس پلو نذری و مجلسی برای پنجاه نفر را عنوان کرده و دستور و طرز تهیه عدس پلو نذری برای ۵۰ نفر را توضیح میدهیم.
مواد غذایی لازم جهت پخت و طرز تهیه عدس پلو نذری برای ۵۰ نفر
- برنج: ۸ کیلوگرم
- عدس: ۴ کیلوگرم
- گوشت چرخ کرده: ۲ کیلوگرم
- کشمش پلویی پاک شده: ۱.۵ کیلوگرم
- روغن جامد:۱.۵ کیلوگرم
- پیاز سرخ شده: ۴۰۰ کیلوگرم
- ادویه ( نمک، زردچوبه، فلفل، دارچین): به میزان لازم
- زعفران دم شده: به میزان لازم
دستور پخت و طرز تهیه عدس پلو نذری برای ۵۰ نفر
در این بخش طرز تهیه عدس پلو نذری برای پنجاه نفر به صورت مرحله به مرحله توضیح داده میشود. توجه داشته باشید میزان مواد ذکر شده جهت پخت عدس پلو برای پنجاه نفر در نظر گرفته شده است. اگر قصد پخت عدس پلو مجلسی برای بیست تا سی نفر را دارید باید میزان مواد گفته شده را به نصف تقلیل دهید و در صورتی که این غذا را برای تعداد بیشتر از پنجاه نفر میپزید باید نسبت مواد غذایی را با توجه به تعداد افراد افزایش دهید.
اگر تمایل به پخت عدس پلو نذری بدون گوشت دارید لازم است با توجه به تعداد افراد مورد نظر مواد ضروری برای تهیه عدس پلو را مهیا کنید و فقط گوشت چرخ کرده را از این فهرست حذف نمایید. در صورت تمایل میتوانید برای جایگزین کردن مادهای مقوی و خوش طعمتر کردن غذا بجای گوشت از خرما استفاده کنید.
راهنمای پخت مرحله به مرحله عدس پلو نذری و مجلسی برای ۵۰ نفر
مرحله اول: در آغاز لازم است برنج تهیه شده را از روز قبل داخل آب و نمک خیس کنید. برای پخت اصولی این غذا بهتر است عدسها ر انیز از روز قبل همراه برنج خیس کرده باشید. خیساندن عدس نفخ این نوع از حبوبات را کاهش داده و بافت آن را سبکتر میکند.
مرحله دوم: عدسهای از قبل خیس شده را درون قابلمهای با ابعاد مناسب بریزید و داخل قابلمه را از آب پر کنید. آبی که داخل قابلمه میریزید باید عدسهای موجود در آن را بطور کامل پوشش دهد. در پخت عدسها به میزان حرارت شعله اجاق گاز و مدت زمان پخت آنها توجه کنید. برای اینکه عدسها ظاهری مناسب داشته باشند و در پلو له نشوند و شکل اصلی خود را حفظ کنند باید آنها را به صورت نیمه پز از روی شعله بردارید. پس از نیم پز شدن عدس ها آنها ر اآبکش کنید و نمک بزنید.
مرحله سوم: دیگی که قرار است برنج را داخل آن بپزید تا نیمه از آن پر کنید سپس آن را روی شعله اجاق گاز قرار داده و تا زمان به جوش آمدن آب حرارت شعله را کم نکنید. جوش آمدن آب داخل دیگ با ظاهر شدن حبابهای داخل آن همراه است. پس از مشاهده این حبابها برنج خیس شده را داخل آب قابلمه بریزید. اجازه بدهید تا برنجها در داخل آب بجوش آمده قابلمه برروی حرارت ملایم شعله اجاق گاز نرم شوند.
مرحله چهارم: بعد از اینکه از نرم شدن برنجها اطمینان حاصل کردید، آنها را آماده آبکش کردن قرار دهید. زمانی که دانههای برنج دچار ترک خوردگی شوند برای آبکش کردن آماده هستند. برنجها را آبکش کرده و دیگ را آماده قرار دادن ته دیگ کنید. کمی روغن کف دیگ بریزید و بعد نان لواش آماده شده را کف دیگ پهن کنید. بعد از اینکه نان کف قابلمه را پوشش داد یک لایه برنج و یک لایه عدس پخته شده کف قابلمه بریزید. قرار دادن لایه لایه عدس و برنج را تا جایی که این مواد تمام شوند ادامه دهید. برنجهای دور قابلمه را در کانون دیگ به صورت تپه جمع کنید. از ته کفگیر برای ایجاد منافذی داخل برنج استفاده کنید تا بخار حاصل از دم کشیدن برنج از این سوراخها خارج شود. درب دیگ را بگذارید تا برنج به صورت کامل دم کشیده و از حالت نیم پز خارج شود.
مرحله پنجم: در این مرحله کشمشهای پاک شده و شسته شده را داخل ماهیتابه با روغن برروی شعله ملایم اجاق تفت دهید. توجه داشته باشید که بافت لطیف کشمشها آنها را مستعد سوختن میکند پس مراقب باشید تا کشمشها پیش از سوختن و باد کردن در مرحله طلایی شدن از روی گاز برداشته شود.
مرحله ششم: پیازها را به صورت خلالی خورد کنید و داخل ماهیتابهای از روغن بریزید بعد از سبک و طلایی شدن پیازها گوشت چرخ کرده را به آن اضافه کنید تا تغییر رنگ داده و سرخ شود. در حین سرخ شدن گوشتها ادویههای آماده شده را به آن بیفزایید تا به خوبی رنگ و عطر بگیرد.
مرحله هفتم: بعد از دم کشیدن برنج مقداری از آن را با زعفران دم شده ترکیب کنید و برای تزیین پلو کنار بگذارید. برنج را در ظرفهای مورد نظر بریزید و سپس با مواد عدس پلو یعنی کشمش و گوشت چرخ کرده پوشش دهید و برای تزیین از برنج زعفرانی استفاده کنید تا طعم و رنگ بی نظیر غذا حفظ شود.
توجه کنید که میتوانید بسته به دلخواه و سلیقه خود از خلال پسته و بادام نیز برای تزیین برنج بهره بگیرید. تا ظاهری زیبا ایجاد شود.
فوت و فن طرز تهیه عدس پلو نذری
برای تهیه عدس پلو نذری با طعم و عطری بینظیر، ابتدا عدسها را جداگانه بپزید تا له نشوند و دانههایشان سالم بماند. برای بهتر شدن عطر و طعم، از برنج ایرانی مرغوب و زعفران دمکرده غلیظ استفاده کنید. پیاز داغ فراوان را با زردچوبه، دارچین و کمی زیره تفت دهید تا عطر دلپذیری به غذا بدهد و آن را به مخلوط عدس اضافه کنید. برای تزیین روی عدسپلو، از کشمش و خلال پسته و بادام استفاده کنید.
همچینین شما میتوانید برای تفت موادی مانند گوشت از کمی روغن کرمانشاهی استفاده کنید تا بر عطر غذای شما افزوده شود. توجه داشته باشید که نقش پیاز داغ و شیوه تفت آن در طرز تهیه عدس پلو نذری بسیار حائز اهمیت است.
نتیجه گیری
طرز تهیه عدس پلو نذری برای ۵۰ نفر و حتی به میزان زیاد کار چندان سختی نیست و میتوانید با رعایت دستور العملهای گفته شده عدس پلو نذری باب میل و سلیقه خود را تهیه نمایید.