در خانه اغلب خانمها، دست کم تعدادی ظروف استیل وجود دارد. بعضی از خانمها هم که عاشق این ظروف هستند و تمام سرویس خود را از جنس استیل خریداری میکنند. میدانیم که نگهداری از استیل کمی سخت است چرا که اگر نتوانیم این ظروف زیبا را همان طور براق و زیبا نگه داریم، برایمان چندان رضایت بخش نخواهد بود. لذا ما تصمیم داریم در این بخش از ترفندهای خانه داری مجله اینترنتی بانوان بانوزون، شما را با راه های تمیز کردن ظروف استیل و تمیر کردن سینی استیل آشنا کنیم. از شما دعوت میکنیم در ادامه مطلب با ما همراه شوید.
تمیز کردن ظروف استیل
بر همه مسلم است که ظروف استیل از جمله ظروف بسیار پر طرفدار در لوازم خانگی هستند و بسته به اینکه چه کیفیتی دارند، ممکن است باقی ماندن برخی لکهها بر ظروف استیل، همیشگی شوند و از درخشندگی و زیبایی آنها بکاهند. راه کارهای زیر به شما کمک می کند که ظروف استیل و خود را براق کنید و حتی به بهترین شکل ممکن اقدام به تمیز کردن سینی استیل خود کنید.
از آب گرم بهره بگیرید
جالب است بدانید بسیاری از اوقات، آب گرم به تنهایی میتواند بار پاک کردن ظروف استیل شما را بر عهده بگیرد. اگر ظرف شما خیلی چرب نباشد، کافی است آب گرم را روی ظرف مورد نظر بریزید و با یک دستمال نرم خشک کنید. در صورتی که به پاک بودن آن شک دارید و میخواهید درخشندگی ظرف را بیشتر کنید، میتوانید از یک ماده شوینده هم استفاده کنید و کار را تمام کنید.
حتی گاهش مواد معدنی موجود در آب، میتواند روی این ظروف ردپایی جای گذارند که اصلا باب میل خانمها نخواهد بود. لذا برای تمیز کردن ظروف استیل و از بین بردن جای این لکها، بهتر است از یک حوله خشک کمک گرفته و ظرف را پاک نمایید.

تمیز کردن ظروف استیل
شویندههای ملایم را فراموش نکنید
اگر کباب پز و سینک شما از جنس استیل است و حسابی هم کثیف و بد رنگ شدهاند، به جای سیم کشیدن، از شویندههای ملایم برای براق کردن آنها و تمیز کردن ظروف استیل استفاده کنید. شما میتوانید با پودرهای ملایم شوینده، لکههای باقی مانده غذا روی تابه، سینک آشپزخانه، کباب پز و قابلمه استیل را به راحتی از بین ببرید. برای این کار، مواد شوینده را به همراه آب گرم، با پارچه یا برسی نرم روی سطح مورد نظر بکشید و تمیز کنید. توجه داشته باشید که سیم و برسهای تیز، سطح استیل را خش میاندازند.
سرکه برای تمیز کردن ظروف استیل مناسب است
اگر بخواهیم یکی از بهترین پاک کنندهها را برای ظروف استیل معرفی کنیم، باید حتما به سرکه اشاره نماییم. کافی است مقداری سرکه سفید را روی سطح مورد نظر اسپری کرده و آن را با پارچه نرم پاک کنید. اسید استیک موجود در سرکه کمک میکند تا ظروف استیل شما تمیز شوند. البته برخی از افراد از آب لیمو برای این کار استفاده میکنند که همین تاثیر را بر ظروف استیل دارند. بعد از آنکه از مواد روی ظرف ریختید، آن را با دستمال نرم پاک کنید و تاثیرش را مشاهده کنید.
از شیشه شور هم میتوانید استفاده کنید
برای آنکه سطوح استیل خود را درخشنده نگه دارید، از شیشه شور استفاده کنید. جای انگشتان را از روی گاز، مایکروفر و یخچال استیل به راحتی میتوانید با شیشه شور از بین ببرید. همچنین میتوانید از خمیر کربنات سدیم به همراه یک پارچه نرم و و شست و شو با آب گرم بهره بگیرید تا جای انگشت را پاک کنید.

تمیز کردن ظروف استیل
از الکل و حلالهای شیمیایی ديگر برای تمیز کردن ظروف استیل استفاده نمایید
استفاده مکرر از روغن و مواد سرخ کردنی، میتواند ظروف استیل موجود در آشپزخانه را، لک کند. برای تمیز کردن ظروف استیل میتوانید از مقداری الکل استفاده کرده و آن را روی پارچه نرم بریزید و به آرامی روی سطوح استیل بکشید تا لکها از روی آن پاک شوند.
از طرف دیگر الکل میتواند برای سطحهای چرب شده هم مفید باشند. توجه داشته باشید بعد از استفاده از دستمال الکلی، سطوح و ظرف را با آب گرم بشویید، آن را خشک نمایید تا سطحی براق در اختیار داشته باشید.
محلول تمیز کننده ظروف را خودتان بسازید
در یک ظرف کوچک، مقداری جوش شیرین و پودر صابون بریزید و آنها را با یکدیگر مخلوط کنید تا مادهای خمیر شکل به وجود آید. این ترکیب برای از بین بردن کثیفی و لکههای مقاوم بسیار عالی است. برای همزدن آنها میتوانید از انگشتان خود استفاده نمایید و سپس آن را روی سطوح مورد نظر خود بمالید و بشویید تا تمامی لکهها را از بین ببرید.

تمیز کردن ظروف استیل
تمیز کردن سوختگی از روی سطح ظروف استیل
- گاهی پیش میآید که حین پخت و پز، تکههای غذای سوخته روی ظروف استیل باقی میمانند، در این حالت برای آنکه بتوانید از شر این سوختگیها از روی ظروف خود خلاص شوید، میتوانید برای تمیز کردن ظروف استیل از این روش استفاده نمایید:
- در ابتدا آب جوش، جوش شیرین، پد ظرفشویی، حوله و اجاق گاز را دم دست خود داشته باشید.
- حال کاسه و یا ظروف استیل خود را از آب پر کنید و آن را روی اجاق گاز قرار دهید.
- گاز را روشن نمایید تا آب به جوش آید، صبر کنید تا آب 20 دقیقه روی اجاق بجوشد.
- در این زمان شما خواهید دید که تکههای سیاه چسبیده به ظرف نرم و شل شدهاند. (چنانچه این مدت زمان برای شل کردن لکههای سوختگی ظرف کافی نبود، این فرایند را مجدد تکرار نمایید. البته بهتر است ایندفعه، کف ظرف را با سرکه بپوشانید روی اجاق گاز قرار دهید).
- اکنون ظرف استیل خود را از روی اجاق بردارید و آب آن را خالی نمایید.
- جوش شیرین را روی قسمتهایی که لکه به آن چسبیده است بریزید و بعد به کمک پد ظرفشویی، قسمتهای لک شده را تمیز نمایید.
- در آخر هم ظرف را آب بگیرید و بشویید و آن را با حولهای نرم خشک نمایید.
تمیز کردن سینی استیل، قابلمه های استیل و تمامی ظروف استیل
وقتی صحبت از انواع ظروف آشپزی میشود، استیل ضد زنگ به دلیل دوام و عدم واکنش با غذاهای اسیدی مانند سس گوجهفرنگی، یکی از گزینههای رایج در آشپزخانههای تجاری است. با اینکه استیل ضد زنگ به عنوان مادهای ضد خوردگی شناخته میشود، اما بدون تمیز کردن و مراقبت صحیح، میتواند لکهدار یا زنگزده شود. با دنبال کردن راهنمای ما برای تمیز کردن قابلمهها و ماهیتابههای استیل ضد زنگ و تمیز کردن سینی استیل میتوانید آنها را در بهترین حالت نگه دارید.
نکات تمیز کردن ظروف استیل ضد زنگ
کلید نگهداری از ظروف استیل ضد زنگ، تمیز کردن سینی استیل ، جلوگیری از خط و خش و رسوبات کلرید از پاککنندهها، آب سخت یا نمک است. این نکات تمیزکاری را دنبال کنید:
استفاده از ابزار مناسب
همیشه از اسکاچهای غیر خشن یا تایید شده برای استیل ضد زنگ استفاده کنید. از اسکاچهای مکانیکی مانند پشم فلزی یا اسکاچهای سیمی خودداری کنید. خراشیدگی روی استیل ضد زنگ باعث میشود که این سطح به خوردگی حساس شود.
با جهت خطهای سطحی بسابید
استیل ضد زنگ دارای خطوط صیقلدهی است که شبیه به خطوط رگهای به نظر میرسند. همیشه موازی با این خطوط تمیز کنید.
از کلریدها دوری کنید
تماس طولانیمدت با کلریدها میتواند باعث حفرهدار شدن استیل ضد زنگ و ایجاد زنگزدگی شود. کلریدها در نمک، آب سخت و پاککنندههای حاوی کلر وجود دارند.
چگونه غذای سوخته را از روی ظروف استیل پاک کنیم؟
برای تمیز کردن روزمره ظروف استیل، صابون ظرفشویی کافی است. اما اگر غذا در ظرف سوخته باشد، چه باید کرد؟ از این روشها برای از بین بردن غذای سوخته از روی ظروف استیل ضد زنگ استفاده کنید.
استفاده از پاککننده تجاری
قبل از امتحان کردن هر روش دیگر، از پاککنندههای ملایم و مؤثر استفاده کنید. این پاککنندهها به گونهای طراحی شدهاند که بدون خراشیدن سطح استیل ضد زنگ، تمیز کنند.
استفاده از آب جوش
اگر پاککنندههای تجاری ندارید، آب جوش یک راهحل ساده برای تمیز کردن است. حرارت آب به شل شدن ذرات غذای چسبیده کمک میکند. این مراحل را دنبال کنید:
- ابتدا با یک اسفنج غیر خشن تا جایی که ممکن است غذا را تمیز کنید.
- قابلمه یا ماهیتابه را با آب و مقداری صابون پر کنید.
- آب را به جوش بیاورید و چند دقیقه بگذارید بجوشد.
- سپس ظرف را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید خنک شود.
- غذا باید به اندازه کافی شل شده باشد تا بتوانید آن را با کاردک جدا کنید.
استفاده از سرکه و جوش شیرین
برای این روش، به سرکه و جوش شیرین نیاز دارید. سرکه به دلیل داشتن اسید استیک به شکستن ذرات غذای سخت کمک میکند.
- ابتدا قابلمه یا ماهیتابه را با آب پر کنید تا غذا پوشانده شود.
- ۱ فنجان سرکه اضافه کنید و آب را به جوش بیاورید.
- پس از جوشیدن، ظرف را از روی حرارت بردارید و ۲ قاشق غذاخوری جوش شیرین اضافه کنید.
- کمی هم بزنید و ظرف را خالی کنید.
- با اسفنج غیر خشن باقیمانده غذا را تمیز کنید.
چگونه قابلمههای استیل ضد زنگ سوخته را تمیز کنیم
غذای سوخته یا تجمع کربن که مکرراً حرارت دیدهاند، میتوانند به علائم سوختگی سرسختی تبدیل شوند که پاک کردن آنها دشوارتر است. از بین بردن لکههای سوختگی داخل و خارج قابلمه نیاز به کمی تلاش بیشتر دارد.
از بین بردن لکههای سوختگی با جوش شیرین
احتمالاً همه چیزهایی که برای تمیز کردن لکههای سوختگی با جوش شیرین نیاز دارید، در آشپزخانهتان موجود است. برای این روش، ابتدا مطمئن شوید که قابلمه کاملاً خشک است. قابلمه را برعکس کنید و جوش شیرین را به طور یکنواخت روی کف قابلمه بپاشید. سپس از یک پارچه خشک استفاده کنید تا جوش شیرین را به لکههای سوختگی بمالید. اگر دوست دارید، میتوانید مقدار کمی آب به جوش شیرین اضافه کنید تا خمیر شود. پس از اینکه به نتیجه دلخواه رسیدید، باقیمانده جوش شیرین را شسته و خشک کنید.
از بین بردن لکههای سوختگی با جوش شیرین و صابون ظرفشویی
اگر صابون ظرفشویی ملایمی در دسترس دارید، میتوانید خمیری از صابون و جوش شیرین درست کنید. این خمیر را به نقاط آسیبدیده بمالید و چند ساعت بگذارید بماند. سپس ظرف را کاملاً بشویید و مانند همیشه خشک کنید.
از بین بردن روغن سوخته با نوشابه
اگر به دنبال راهی برای تمیز کردن روغن سوخته از قابلمههای استیل ضد زنگ و یا تمیز کردن سینی استیل هستید، نوشابه میتواند پاسخی شگفتانگیز باشد. این روش همچنین برای مواد چسبیده مانند کارامل نیز موثر است، زیرا نوشابه خاصیت اسیدی دارد. مراحل زیر را دنبال کنید تا روغن سوخته را با استفاده از نوشابه از قابلمهها و ماهیتابههای استیل ضد زنگ پاک کنید:
- اضافه کردن نوشابه: به اندازه کافی نوشابه داخل قابلمه بریزید تا نقاط سوخته پوشانده شود.
- نوشابه را به آرامی بجوشانید: نوشابه را به نقطه جوش برسانید و به آرامی بجوشانید.
- برداشتن از حرارت: پس از جوشیدن، قابلمه را از روی حرارت بردارید و با کاردک روغن یا مواد سوخته را جدا کنید.
چگونه قابلمههای استیل ضد زنگ رنگپریده را تمیز کنیم
حتی اگر به استیل ضد زنگ معروف است، ظروف استیل شما ممکن است با گذر زمان لکهدار شود. در ادامه چند روش ساده برای بازگرداندن درخشش به ظروف استیل ضد زنگ شما آورده شده است.
از بین بردن تغییر رنگ با سرکه
سرکه یک ماده موثر برای از بین بردن تغییر رنگهای ناخوشایند است که معمولاً بر اثر حرارت زیاد به وجود میآیند. کافی است ظرف را با سرکه بشویید و سپس با آب بشویید تا تغییر رنگ از بین برود.
علاوه بر این، سرکه میتواند لکههای سفید ناشی از رسوبات کلسیم را از بین ببرد. یک محلول از یک قسمت سرکه و سه قسمت آب درست کنید و آن را در قابلمه یا ماهیتابهای که دچار لکه شده بجوشانید. سپس بگذارید محلول خنک شود، ظرف را خالی کنید و به صورت معمول بشویید.
از بین بردن تغییر رنگ با سس گوجهفرنگی
اگر در آشپزخانهتان سس گوجهفرنگی باقیمانده دارید، میتوانید از آن برای از بین بردن تغییر رنگ قابلمههای استیل استفاده کنید. اسیدیته گوجهفرنگی در حذف تغییر رنگ موثر است. مراحل زیر را برای استفاده از سس گوجهفرنگی برای رفع تغییر رنگ قابلمههای استیل دنبال کنید:
- اضافه کردن سس گوجهفرنگی: قابلمه را با سس گوجهفرنگی یا گوجهفرنگی خرد شده پر کنید تا نواحی رنگپریده کاملاً پوشیده شوند.
- جوشاندن: بگذارید سس حدود ۱۰ دقیقه به آرامی بجوشد و در صورت لزوم مقداری آب اضافه کنید.
- خالی کردن قابلمه: پس از اتمام، سس را خالی کرده و قابلمه را شستشو دهید. همچنین میتوانید سس را بدون جوشاندن، شب تا صبح در قابلمه بگذارید.
مراقبت عمومی از قابلمههای استیل ضد زنگ
پس از اینکه قابلمههای مورد علاقهتان مانند روز اول درخشیدند، از این نکات مراقبتی کلی برای حفظ آنها استفاده کنید:
- برای جلوگیری از ایجاد لکههای آب، قابلمهها را بلافاصله پس از شستشو خشک کنید.
- برای از بین بردن لکههای آب، قابلمه را کمی مرطوب کنید و با یک اسفنج مرطوب و جوش شیرین روی آن بمالید.
- از روشهای تمیزکاری که شامل استفاده از نمک است، اجتناب کنید. تمیزکاری مکرر با نمک یا آب نمک میتواند منجر به ایجاد خوردگی و آسیب به سطح استیل شود.
- غذاهای سرد بیشتر به قابلمه میچسبند. قبل از اضافه کردن گوشت یا غذاهای یخچالی به قابلمه، آنها را به دمای محیط برسانید.
- از ریختن آب سرد روی قابلمههای داغ خودداری کنید، زیرا این کار میتواند باعث تغییر شکل یا تاب برداشتن قابلمه شود.
- از استفاده از پشم فولاد و سایر پاککنندهها یا اسکرابرهای خشن خودداری کنید، زیرا میتوانند سطح استیل را خراش دهند.
سخن پایانی
همانطور که خواندید، برای تمیز کردن ظروف استیل، روشهای مختلفی وجود دارد که شما میتوانید از آنها برای براق کردن و از بین بردن جای لکهها استفاده نمایید. شما میتوانید تجربههای خود را در این زمینه زیر همین پست در قسمت نظرات با ما و خوانندگان ما به اشتراک بگذارید.